NOS NieuwsAangepast

Onenigheid over Syrië-conferentie

Er is onduidelijkheid over een vervolg-conferentie over de oorlog in Syrië. De Syrische vice-premier Jamil zei vandaag dat er waarschijnlijk op 23 en 24 november in Genève wordt vergaderd, maar De Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties spreken tegen dat er al een datum is vastgesteld.

Aan zo'n conferentie zouden de Syrische regering en de oppositie meedoen, met als doel een eind te maken aan de burgeroorlog in het land.

'VN prikt datum'

Jamil noemde de data in Moskou, toen hem werd gevraagd hoe het stond met de voorbereidingen. "Maar het is niet aan de Syriërs om een datum te prikken", zei een Russische woordvoerder later. "Het is de verantwoordelijkheid van de secretaris-generaal van de VN om de datum bekend te maken als alle partijen het erover eens zijn."

De VN verwacht dat er niet voor begin november een datum wordt gevonden.

Vervolg

Sinds mei zijn de Verenigde Staten en Rusland bezig het vervolg op de eerste conferentie van Genève over Syrië te organiseren. De vervolgconferentie komt maar niet van de grond wegens onenigheid over de deelnemers en de vorm die de conferentie moet krijgen.

De Syrische Nationale Raad, de grootste door het westen gesteunde oppositiebeweging, heeft nog geen beslissing genomen over deelname. Veel rebellengroepen in Syrië willen niets weten van overleg met president Assad. De Syrische regering heeft steeds besprekingen met gewapende opstandelingen afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl