NOS NieuwsAangepast

Minder slachtoffers rampen in 2012

Vorig jaar was het jaar met het minst aantal rampen van de afgelopen tien jaar. Ook kwamen er minder mensen om het leven door rampen, zo blijkt uit het Wereldrampenrapport van het Rode Kruis dat vandaag in Den Haag wordt gepresenteerd.

Wereldwijd waren er in 2012 552 rampen, die aan ruim 15.000 mensen het leven kostten. De jaren daarvoor lag dit cijfer veel hoger. Zo kwamen alleen al bij de tsunami in 2004 en de aardbeving in Haïti in 2010 meer dan 200.0000 mensen om, volgens de cijfers van het Rode Kruis.

Onder rampen verstaat het Rode Kruis natuurrampen zoals aardbevingen, orkanen en extreme temperaturen, maar ook technologische rampen, zoals industriële ongelukken.

Azië

Van de 552 rampen kwamen er 211 voor in Azië. Daarmee wordt het continent veel vaker getroffen dan andere continenten. De ramp met de meeste doden in Azië was in 2012 orkaan Bopha, die begin december over de Filipijnen raasde. Daarbij kwamen ruim 1900 mensen om het leven.

Volgens het Rode Kruis is een hoger dodenaantal voorkomen door de inzet van nieuwe technologieën. Bijna 99 procent van de inwoners van de Filipijnen heeft toegang tot een mobiele telefoon. Daardoor zijn mensen door middel van sms en Twitter snel op de hoogte van een (naderende) ramp.

Het Rode Kruis benadrukt dat het aantal getroffenen in de armste gebieden zoals Afrika juist toeneemt door slechtere toegang tot technologie. De hulporganisatie wil zich dan ook richten op het verkleinen van de 'digitale kloof'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl