Verhaeren vertrekt bij zwembond

Jacco Verhaeren»
Jacco Verhaeren Pro Shots

Jacco Verhaeren stapt per 1 januari op als technisch directeur bij de Nederlandse zwembond KNZB. De succesvolle coach treedt in dienst van de Australische bond.

De 44-jarige Verhaeren oogstte roem als coach van de olympisch kampioenen Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo. Onder zijn leiding werden in totaal tien gouden olympische medailles in de wacht gesleept.

Sinds 2006 combineerde Verhaeren de functie van bondscoach met die van technisch directeur bij de bond. Na de Olympische Spelen van 2012 in Londen stopte hij als coach en verlengde hij zijn contract als technisch directeur tot en met de Spelen van Rio in 2016.

Veel te winnen

In Australië valt voor Verhaeren veel te winnen. De zwemsport in het sportgekke land kreeg vorig jaar een flinke knauw te verwerken. Op de Spelen in 2012 werd slechts een keer goud behaald: het slechtste resultaat in 36 jaar.

Maar het bleef niet bij magere prestaties. De Australische zwemmers waren in Londen niet altijd alleen met hun sport bezig.

"Er waren genoeg foute incidenten tussen verschillende teamleden die verder gingen dan de regels toelieten", luidde de conclusie van een onafhankelijk rapport.

Als voorbeelden werden genoemd: dronkenschap, misbruik van voorgeschreven medicijnen, het overtreden van de avondklok, bedrog en pesterijen.

Deel deze pagina

Video

Kenkhuis over vertrek Verhaeren

Johan Kenkhuis reageert op het opstappen van Jacco Verhaeren als technisch directeur bij de Nederlandse zwembond KNZB. De... succesvolle coach treedt in dienst van de Australische bond.

Video

Gouden jaren van coach Verhaeren

Een overzicht van de olympische successen die Jacco Verhearen boekte als trainer van de Nederlandse zwemequipe. Van Sydney in 2000... tot Londen in 2012.

Audio

  • Grueter: Australië wilde beste man NOS-zwemcommentator Jeroen Grueter en oud-zwemster Marleen Veldhuis reageren op het vertrek van Jacco Verhaeren bij de KNZB.

Video Archief: 23 augustus

Zwemmers Australië onbestraft

Het Australisch Olympisch Comité heeft de zes zwemmers die in de aanloop naar de Spelen van Londen een verboden medicament hebben... gebruikt geen extra straf opgelegd. Wel hebben ze eerder al een fikse geldboete gekregen. Daarnaast moeten ze nu wel op hun hoede zijn en kunnen bij een volgende overtreding uitgesloten worden van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Audio Reactie

  • Reactie De Bruijn op vertrek Verhaeren Reactie van viervoudig olympisch kampioene Inge de Bruijn op het vertrek van Jacco Verhaeren als technisch directeur bij de... Nederlandse zwembond. Verhaeren treedt van 1 januari 2014 in dienst van de Australische bond.

Video en Audio

  • » Van Basten, van speler tot coach Video Een overzicht van de spelers- en trainersloopbaan van Marco van Basten, die op 31 oktober 2014...30 okt 2014, 1132 keer afgespeeld
  • » ATP Parijs 2014: Murray-Dimitrov Video Beelden van de partij tussen Andy Murray en Grigor Dimitrov in de derde ronde van het...30 okt 2014, 1005 keer afgespeeld
  • » Brändle breekt uurrecord Voigt Video Het werelduurrecord heeft een nieuwe houder. Precies 42 dagen na het record van de Duitser Jens...30 okt 2014, 2401 keer afgespeeld

Meer video en audio