NOS NieuwsAangepast

Hefbruggen, bowlingbanen onveilig

Autohefbruggen, bowlingbanen, stalschermen en machines die plantendoeken uit tuinbouwkassen schoonmaken zijn vaak onveilig. Dat staat in een rapport van de Inspectie SZW (.pdf).

Vorig jaar controleerde de inspectie 31 importeurs van hefbruggen. Meer dan de helft van de importeurs moest stoppen met de verkoop van de machines. De hefbruggen die worden gebruikt in garages waren onveilig, omdat auto´s er vanaf konden rollen. Ook liepen monteurs de kans dat hun voeten bekneld zouden raken als de brug in de laagste stand werd gezet.

Ook bij de bowlingbanen die zijn gecontroleerd bleek 80 procent onveilig. Het personeel riskeerde bekneld te raken of te worden verplet door de installatie die de kegels oppakt en weer rechtop zet. Ook het systeem waarmee de bowlingballen worden teruggerold is vaak niet veilig. Volgens de inspectie raakte pas geleden nog een werknemer zwaargewond na een beknelling in de machine.

Ongelukken

Na twee dodelijke ongelukken met oprolbare stalschermen heeft de inspectie ook daarop vorig jaar extra controles uitgevoerd. Twee kinderen waren gestikt. Ze waren bekneld geraakt in de schermen die zich automatisch oprollen. Van de zeventien fabrikanten en importeurs die werden gecontroleerd, bleken er zestien onveilige schermen te verkopen. De schermen vervangen de muren in open stallen. Bij goed weer worden de opgerold, bij slecht weer fungeren ze als een muur.

Ook bij doekenreinigers die in tuinbouwkassen worden gebruikt, bleek veel mis. Vorig jaar zijn er drie ernstige ongelukken mee gebeurd. In Nederland zijn er dertien machines in gebruik die gronddoeken schoonmaken. Twaalf waren er zo onveilig dat ze niet meer mochten worden gebruikt.

De Inspectie SZW zegt dat ze vooral bij bedrijven heeft gecontroleerd waarvan bekend is dat ze geregeld de veiligheidsregels aan hun laars lappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl