NOS NieuwsAangepast

Zijlstra: afspraken over motorblok

VVD-fractievoorzitter Zijlstra vindt dat er nu afspraken zijn gemaakt over het "motorblok" van het kabinet. In het Kamerdebat over het akkoord van vrijdag benadrukte hij dat D66, ChristenUnie en SGP zich moeten houden aan allerlei financiële afspraken. "De grote bulk aan maatregelen, de hoofdrichting en de hervormingen zijn verzekerd."

Dat betekent volgens Zijlstra niet dat die partijen zich nu "een op een" gebonden hebben aan alle individuele maatregelen uit het regeerakkoord. Volgens hem blijft de gewone verhouding tussen coalitie, kabinet en oppositie in stand. Zijlstra wees van de hand dat er net als bij het vorige kabinet sprake is van een soort gedoogconstructie.

Net als Zijlstra benadrukte PvdA-leider Samsom dat de afspraken vooral over de begroting en over het belastingplan gaan. "Maar ze hebben wel grote betekenis voor het kabinetsbeleid in volgende jaren; hoe groot moet nog blijken." Samsom is het eens met met minister Dijsselbloem dat het voor de hand ligt om bij "andere wendingen" eerst met de drie oppositiepartijen te praten over een oplossing.

'Zijne ijdelheid'

De PVV vindt dat Nederland niets is opgeschoten met het begrotingsakkoord van de coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Partijleider Wilders zei in de Tweede Kamer dat het slopen en het nivelleren doorgaan, net als het verhogen van de belastingen en het afbreken van de WW en de bezuinigingen op de zorg.

"Het enige nieuwe is dat het kabinet het roer in handen heeft gegeven aan zijne ijdelheid, de heer Pechtold", zei Wilders. Volgens Wilders bepaalt Pechtold nu de koers.

Hij sprak verder van een nep-oppositie en een flutakkoord. De PVV denkt dat Rutte 99 procent van zijn beleid gewoon kan uitvoeren.

'Cijferfetisjisme'

Ook de SP heeft weinig goede woorden over voor het akkoord. Partijleider Roemer ziet wel een paar verbeteringen ten opzichte van eerdere plannen, maar hij vindt dat de economie meer moet worden gestimuleerd. Roemer wil dat er op korte termijn veel meer wordt gedaan aan het bestrijden van de werkloosheid en aan het verbeteren van de koopkracht.

Volgens Roemer zorgen de partijen die het akkoord hebben gesloten misschien voor rust in de politiek, maar ook voor onzekerheid onder de mensen. "Politiek is meer dan akkoorden sluiten; de gedachte dat het land wel in orde zal zijn als de cijfers kloppen, is misplaatst. Aan dat cijferfetisjisme hebben we geen behoefte."

Het CDA wil een andere koers van het kabinet. Volgens partijleider Buma is er alleen maar sprake van een "beperkt bijsturen van een verkeerd beleid". Hij vindt de wijzigingen die de drie oppositiepartijen hebben bereikt wel veranderingen in de goede richting, maar volgens hem blijft de werkloosheid stijgen, blijft de belastingverhoging te groot en gelooft het CDA er daarom niet in.

En GroenLinks ziet wel pluspunten in het akkoord, maar niet genoeg. Fractievoorzitter Van Ojik vindt dat er te weinig is gedaan aan vergroening. Hij heeft ook kritiek op de koopkrachteffecten van het nieuwe pakket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl