NOS NieuwsAangepast

Handelsbelangen Nederland-Rusland

Nederland en Rusland hebben onderling grote economische belangen. De export van Nederlandse producten naar Rusland is de afgelopen jaren flink toegenomen. De steeds rijker wordende Russen kopen meer producten uit ons land en die vraag groeit alleen maar. Daarnaast is de invoer van Russische aardolie en aardgas voor Nederland van grote waarde.

Nederland importeerde vorig jaar voor 20,3 miljard euro uit Rusland en daarmee staat het voor de Nederlandse import op de zesde plaats. In de eerste zeven maanden van dit jaar werd al voor bijna 12 miljard euro uit Rusland ingevoerd. Voor het overgrote deel bestaat die invoer uit olie en gas.

Nederlandse export

De waarde van de uitvoer van Nederlandse producten en diensten naar Rusland bedroeg vorig jaar 7,1 miljard euro. Tot en met juli is voor ruim 4 miljard euro uitgevoerd. Daarmee komt Rusland voor de Nederlandse export op de achtste plaats, na onze Europese buurlanden en de VS en China.

Tweederde van onze export bestaat uit machines, zoals kantoorapparaten, telecomapparatuur, huishoudelijke apparaten en landbouwmachines.

Verse producten

Daarnaast zet de landbouw voor 800 miljoen euro af in Rusland. Het gaat daarbij om vee(voer), vlees, (poot)aardappelen, eieren, groenten en fruit. Boter, kaas en eieren zijn goed voor 187 miljoen euro. Verder zijn Russen gek op Nederlandse (snij)bloemen en tulpenbollen, goed voor circa 472 miljoen euro.

Het bedrijfsleven probeert ook mee te liften met groeisectoren in Rusland, zoals de auto-industrie, de woningbouw en de (afval) watersector. Ook de Olympische Winterspelen in Sotsji van 2014 en het WK voetbal 2018 bieden kansen voor Nederlandse bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl