NOS NieuwsAangepast

Ruslandjaar bol van incidenten

Het Nederland-Ruslandjaar, de viering van een lange en sterke samenwerking tussen de landen, verloopt niet helemaal zoals het gepland was. Er zijn dit jaar opvallend veel incidenten tussen Nederland en Rusland, die de feestelijkheden overschaduwen. Hieronder de incidenten op een rij:

Rusland voert in januari een importverbod in voor Nederlands kalfsvlees. Volgens de Russen zijn de inspecties in Nederland niet streng genoeg. In september wordt het verbod weer opgeheven.

Op 17 januari pleegt De Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov zelfmoord in een Nederlands detentiecentrum. De Russische regering vraagt om opheldering in de zaak. Dolmatov zat in vreemdelingendetentie nadat een asielverzoek door Nederland was afgewezen.

Een Russische homowet die propaganda voor niet-traditionele relaties verbiedt, leidt in februari tot ophef. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken spreekt er zijn zorgen over uit. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, is daar niet blij mee. Volgens hem moeten landen elkaar niet vertellen hoe ze hun land moeten regeren.

Op 8 april protesteren actiegroepen in Amsterdam tegen president Poetin, die in Nederland is voor de opening van het Nederland-Ruslandjaar. De protesten zijn gericht tegen de verslechterde mensenrechtensituatie in Rusland.

Sinds juli boycot Rusland Nederlandse aardappelen omdat er schadelijke stoffen meegevoerd zouden worden.

In dezelfde maand worden vier Nederlandse documentairemakers in Rusland opgepakt op verdenking van homopropaganda. Een van hen is gemeenteraadslid in Groningen. Ze werken in Sint-Petersburg en Moermansk aan de documentaire '5000 Roebel'. Uiteindelijk worden ze vanwege procedurefouten vrijgelaten.

De Wereldhaven op 8 september moeten het doen zonder een Russisch marineschip en de Russische marinekapel. Ze zeggen vlak voor het evenement af, mogelijk omdat actievoerders de komst van de Russen willen aangrijpen om aandacht te vragen voor de homorechten in Rusland.

De Russische autoriteiten arresteren in september de kapitein en de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart. Ze worden aangeklaagd voor piraterij. Onder hen twee Nederlanders: campagneleider Faiza Oulahsen uit Amsterdam en hoofdmachinist Mannes Ubels uit Groningen.

Eind september blijkt dat de Nederlandse fotograaf Rob Hornsta en schrijver Arnold van Bruggen Rusland niet in mogen. Ze krijgen geen visum van de Russische autoriteiten. De Nederlandse ambassade in Moskou vraagt om opheldering. Hun overzichtstentoonstelling 'The Sochi Project' in oktober gaat daardoor niet door.

De Russische diplomaat Dmitri Borodin wordt op zaterdagavond 5 oktober opgepakt in Scheveningen, omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. Daarmee wordt zijn diplomatieke onschendbaarheid genegeerd. Woedende Russen protesteren in Moskou voor de Nederlandse ambassade. Poetin eist excuses en die biedt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aan.

Op 14 oktober wordt de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch mishandeld in zijn woning in Moskou. Twee mensen dringen zijn huis binnen. Elderenbosch is de tweede man van de ambassade.

In de nacht van 17 op 18 oktober wordt er ingebroken in een woning in Den Haag, die wordt beheerd door de Russische ambassade. De Haagse politie gaat ervan uit dat het niets te maken heeft met de diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland.

In diezelfde nacht is het tijdelijke kantoor van Greenpeace in Moermansk, in het noorden van Rusland, doelwit van een inbraak. Een kooi die de organisatie wil gebruiken voor een protestactie is gestolen.

Een vooraanstaand lid van de Doema, het Russische parlement, reageert op 18 oktober woedend op het nieuws dat de agenten die diplomaat Borodin arresteerden, vrijuit gaan. "Voortaan mag de politie in Den Haag diplomaten slaan en arresteren", zegt Poesjkov op Twitter. Hij spreekt van een "nieuwe Hollandse ziekte".

In het kader van het Nederland-Ruslandjaar brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 november een bezoek aan Rusland.

Op 1 december maakt Dmitri Borodin via Twitter bekend dat hij Nederland heeft verlaten. Hij schrijft dat het niet helemaal zijn eigen keuze was. Ook zegt hij dat hij geen hekel heeft aan het Nederlandse volk en dat hij veel vrienden achterlaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl