NOS NieuwsAangepast

Kredietdeal VS nog niet in zicht

Met nog twee dagen te gaan, zijn de Republikeinen en Democraten in de VS het nog altijd niet eens over de verruiming van het kredietplafond voor de Amerikaanse regering en de beëindiging van de shutdown van overheidsdiensten.

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zijn verdeeld. Dat bleek vandaag toen een voorstel van onder meer de Republikeinse voorzitter John Boehner sneuvelde, omdat door de Tea Party gesteunde Republikeinen het niet wilden steunen.

Met name de Tea Party wil dat Obama zijn plannen voor hervorming van de gezondheidszorg bijstelt, voordat zij hem uit de financiële problemen helpen.

Rekeningen niet betalen

Boehner zei dat hij niet weet hoe het nu verder moet, maar ook dat hij niet zal toestaan dat de VS zijn rekeningen niet betaalt.

De Republikeinen en Democraten in de Senaat zeggen dicht bij een akkoord te zijn, dat een eind maakt aan de tijdelijke sluiting van overheidsdiensten en het afsluiten van nieuwe leningen door de overheid mogelijk maakt.

De regering-Obama roept de parlementsleden van beide partijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen; de op 1 oktober naar huis gestuurde ambtenaren kunnen dan weer naar hun werk en de Amerikaanse overheid kan dan weer aan zijn verplichtingen voldoen.

Europese beurzen hoopvol

De Europese beurzen boekten vandaag nog winst, mede door hoopvolle berichten eerder op de dag dat de Democraten en Republikeinen het eens zouden kunnen worden.

Op Wall Street is de stemming minder positief. De Dowjonesindex staat enkele tienden van procenten lager dan gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl