NOS NieuwsAangepast

Startups willen Eindhovense hulp

Uit Chili een startup die een kruising tussen een auto en motor ontwikkelt, elektrisch natuurlijk. Uit Spanje een team dat werkt aan een kleine waterzuiveringsinstallatie die werkt op zonne-energie. En uit Nederland een DNA-analyse die 5 minuten duurt in plaats van de gangbare 2,5 uur. Het zijn maar een paar van de 20 startups van over de hele wereld die vandaag in Eindhoven een plekje hopen te bemachtigen in het Startupbootcamp High Tech XL.

Dat Startupbootcamp bestaat uit een plekje op de High Tech Campus in Eindhoven, drie maanden intensieve begeleiding door mentoren uit het bedrijfsleven en de kans om je idee te presenteren aan een groep van zo'n 200 investeerders. Het programma richt zich niet op startups die bezig zijn met software of apps maar op hightech-hardware. Na een 'pitch' tegenover mentoren en investeerders zijn vandaag 11 van de 20 startups toegelaten tot het programma.

Jonge bedrijven

De startups zijn jonge bedrijven, vaak bestaande uit maar een paar mensen. Ze hebben veel geld nodig om hun producten verder te ontwikkelen en op de markt te krijgen. Daarvoor zijn ze aangewezen op durfinvesteerders. Banken vinden het te risicovol om geld te lenen aan dit soort bedrijfjes.

Het Startupbootcamp moet de durfinvesteerders en de startups bij elkaar krijgen. "In Nederland is de aandacht hiervoor een beetje versnipperd en de toegang tot kapitaal is voor startups vaak een probleem. Met dit initiatief willen we daar iets aan doen," zegt Guus Frericks, een van de oprichters.

"We zien dat partijen die normaal geen interesse hebben in het financieren van startups, dat nu wel hebben doordat wij en 150 topmentoren erachter staan. Daardoor zien ze het als minder risicovol."

Crisistijd: extra moeilijk

In crisistijd is het extra moeilijk voor startups om aan voldoende geld te komen. Nederlandse durfinvesteerders pompten in 2011 nog 113 miljoen euro in startups, in 2012 was dat teruggelopen naar 82 miljoen. Van de 20 startups die vandaag hun producten presenteren komen er opvallend veel, 8, uit Griekenland of Spanje. Daar is al helemaal weinig geld voor startups.

De Spaanse waterzuiveringsstartup Watly kan in Eindhoven rekenen op veel aandacht. Zoals van Ivo Rutten van Philips: "Deze zuiveraar op zonne-energie kun je bij wijze van spreken midden in een Afrikaans dorp neerzetten. Je giet er vuil water in en dan komt er schoon water uit. Philips zit ook in de waterzuivering, maar dan voor meer ontwikkelde markten als China. Dit zou een mooie oplossing zijn voor arme gebieden met weinig infrastructuur."

Rijst-isolatie

Investeerder Erik van Eijnden ziet wel wat in Green Earth Aerogels, ook al uit Spanje. Dat bedrijfje maakt lichtgewicht isolatiemateriaal van restafval van rijst. "Een mooi product. Het isoleert tegen warmte en kou en is ook nog eens geluidsisolerend en brandwerend." Een aanwezige vertegenwoordiger van Airbus en Eurocopter zou ook al interesse getoond hebben.

Naast Green Earth Aerogels zijn ook Watly, de waterzuiveringsinstallatie en Ingeny, het DNA-analyseapparaat, door de selectie gekomen. De Chileense elektrische auto/motor zit niet bij de winnende 11.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl