NOS NieuwsAangepast

Arrestaties na mega-brandstofroof

De politie in Zuid-Holland heeft drie mensen opgepakt voor grootschalige diefstal en verduistering van brandstoffen. Ze werkten daarbij samen met binnenvaartschippers, transportbedrijven en andere grootverbruikers van brandstof.

Volgens de politie maakten de hoofdverdachten afspraken met binnenvaartschippers die een lading benzine of diesel bij een klant moesten afleveren. Voordat ze bij die klant kwamen, werd een relatief klein deel van de brandstof op een andere locatie gelost.

Klanten trokken niet aan de bel, omdat het normaal is dat bij brandstoftransport een klein deel van de lading verloren gaat, bijvoorbeeld door verdamping. Over de verloren gegane lading hoeft geen accijns te worden betaald.

Factuur

De gestolen lading werd daarna voor een lage prijs aangeboden aan transportbedrijven en andere grootverbruikers. Deze afnemers kregen een factuur van een vermoedelijk speciaal voor dit doel opgericht bedrijf.

De hoofdverdachten zijn twee inwoners van Dordrecht van 54 en 27 jaar. Zij zijn vanmorgen aangehouden. In Amsterdam werd een 48-jarige schipper uit Nieuw-Lekkerland opgepakt.

De verdachten hebben naar schatting van de politie 7 miljoen euro verdiend met de diefstal.

Caravan

Bij doorzoekingen op verschillende plaatsen in Nederland zijn elf auto's, twee tankauto's, drie vrachtwagens, een caravan, 25.000 liter dieselolie en voor duizenden euro's aan contant geld in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed.

De arrestanten worden ook verdacht van het overtreden van milieuvoorschriften.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl