NOS NieuwsAangepast

Ruim helft politieagenten te zwaar

Medewerkers van de politie zijn iets ongezonder dan de gemiddelde Nederlander. Ruim de helft van de Nederlandse politieagenten is te zwaar. Dat is niet veel meer dan bij de gemiddelde Nederlander, maar omdat politiewerk veel lichamelijke inspanning vraagt, hebben agenten er meer last van.

Politieagenten zijn verder minder tevreden over hun gezondheid en waren vaker ziek thuis dan gemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek door de afdeling Arbeids- en Organisatiepsychologie van de Universiteit Utrecht. De wetenschappers voerden het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Goede psychosociale gezondheid

Uit het onderzoek blijkt verder dat politieagenten over het algemeen over een goede psychosociale gezondheid beschikken. Wel zijn ze iets cynischer dan de gemiddelde Nederlander en hebben ze meer depressieve klachten.

De onderzoekers wijzen erop dat agenten kampen met een hoge werkdruk en vaker dan gemiddeld te maken hebben met intimidatie, agressie en geweld. Ook worden ze regelmatig geconfronteerd met ingrijpende en potentieel traumatiserende gebeurtenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl