NOS NieuwsAangepast

"Steeds vaker dieseldiefstal truck"

Steeds meer vervoerders zijn het slachtoffer van dieseldiefstal. Dat stelt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Volgens de brancheorganisatie trekken criminele bendes door het land om diesel uit vrachtwagens te stelen.

TLN baseert zich op signalen van politie en justitie. Ook komen er steeds meer meldingen over brandstofdiefstal van leden. Die doen niet altijd aangifte, omdat ze vinden dat de politie er te weinig mee doet.

Lokvrachtwagens

De brancheorganisatie pleit voor een landelijke aanpak van de dieseldiefstal, zoals ook bij de bestrijding van ladingdiefstallen is gebeurd. Daarbij zet de politie onder meer lokvrachtwagens in. Het aantal ladingdiefstallen is de afgelopen jaren fors gedaald.

Volgens voorzitter Arthur van Dijk van de branche-organisatie is het voor rondtrekkende bendes steeds aantrekkelijker om diesel te stelen. De diefstallen verplaatsten zich van de parkeerplaatsen langs snelwegen naar bedrijventerreinen. De plekken langs de snelwegen zijn steeds beter beveiligd.

Tienduizenden euro's schade

De criminelen boren een gat in de tank om de brandstof te stelen. Daar komen nog reparatie- en schoonmaakkosten bij, waardoor de schade in de duizenden euro's kan lopen.

Hoe groot de totale schade en de precieze omvang van het probleem is, is volgens TLN moeilijk vast te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl