NOS NieuwsAangepast

Luchtkwaliteit steden blijft slecht

De luchtvervuiling in Europa is verminderd, maar de lucht is nog steeds niet schoon genoeg. Door milieumaatregelen is de uitstoot van sommige vervuilende stoffen afgenomen, maar fijnstof en ozon zijn nog steeds een grote bedreiging voor onze gezondheid.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Milieu-agentschap EEA over de periode 2002-2011.

Fijnstof

De hoeveelheid fijnstof is zelfs toegenomen door uitstoot van roet door het verkeer, de industrie en door huishoudens. Het inademen van fijnstof kan leiden tot onder meer longziekten en hart- en vaatziekten.

Het merendeel van de Europeanen woont in grote steden en juist daar is de luchtvervuiling geregeld boven de toegestane waarden. 90 procent van de stedelingen ademt regelmatig te vieze lucht in.

Ozonlaag

Minder uitstoot van vervuilende stoffen leidt niet automatisch tot schonere lucht. De luchtkwaliteit wordt mede bepaald door de kwaliteit van de ozonlaag. Die is over het geheel wel wat verbeterd, maar op sommige plekken ook verslechterd.

Milieudefensie kwam onlangs ook tot de conclusie dat het met name in de grote steden in Nederland slecht gesteld is met de luchtkwaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl