NOS NieuwsAangepast

Ruding: ruzie VS dramatisch voor NL

Het geruzie over het schuldenplafond in de Verenigde Staten kan ook voor Nederland zeer nadelige gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt oud-minister van Financiën Onno Ruding. In het NOS Radio 1 Journaal zei Ruding dat het dramatisch zou zijn als de federale overheid geen rente of schulden meer kan afbetalen.

De Democraten en de Republikeinen praten al weken over het verhogen van het schuldenplafond, het bedrag dat de VS maximaal aan staatsschuld mag hebben. Die grens wordt in de nacht van donderdag op vrijdag bereikt. Als er dan geen akkoord is, kan de VS rekeningen niet meer betalen.

Ruding waarschuwt dat zo'n wanbetaling een wereldwijd effect heeft. "Voor Nederland is dat effect misschien nog groter dan voor andere landen. Wij zijn heel internationaal. Onze bedrijven en onze pensioenfondsen zitten veelal in het buitenland", aldus de oud-minister.

Shutdown

Ook de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland zegt dat de Nederlandse economie grote schade zou oplopen als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. "Heel concreet kun je gevolgen verwachten voor financiële instellingen die geld hebben geleend aan de VS", zegt directeur Mikkelsen. "Zij ontvangen dan geen rente of krijgen geen geld meer." Volgens Mikkelsen lopen ook bedrijven die zaken doen met de Amerikaanse federale overheid gevaar.

Nu al lijden enkele bedrijven onder de 'shutdown'. Doordat er geen overeenstemming is over de begroting van 2014, liggen vrijwel alle overheidsinstellingen sinds 1 oktober stil. Mikkelsen gaat ervan uit dat over het schuldenplafond wel op tijd een akkoord wordt gesloten. "Van de shutdown kun je nog zeggen dat het een interne aangelegenheid is. Het niet verhogen van het schuldenplafond zou te ver gaan. Het zou ook beschamend zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl