NOS NieuwsAangepast

CU en SGP weer samen Europa in

De ChristenUnie en de SGP doen volgend jaar weer met een gezamenlijke lijst mee aan de Europese verkiezingen. Na de vorige verkiezingen raakten de verhoudingen ernstig bekoeld en gingen de twee christelijke partijen hun eigen weg.

In 2010 was het de bedoeling dat beide partijen zich na de verkiezingen zouden aansluiten bij de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in het Europees parlement. De SGP was echter niet welkom, omdat de Britse conservatieven niet wilden samenwerken met een partij die geen vrouwen toelaat op de lijst.

Lucht geklaard

Uiteindelijk sloot de ChristenUnie zich alleen aan bij de ECR, tot ongenoegen van de SGP. Die partij koos voor een samenwerkingsverband met onder meer de Italiaanse Lega Nord en Slowaakse nationalisten. Dat leidde weer tot onbegrip bij de ChristenUnie.

Nu lijkt de lucht geklaard. Bovendien is de SGP nu wel welkom bij de ECR, omdat het vrouwenstandpunt inmiddels gewijzigd is.

Met een gezamenlijke lijst hopen de partijen dat het christelijk geluid een krachtiger stem krijgt in Europa. Wie de lijsttrekker wordt, is nog niet bekend. ChristenUnie en SGP hebben nu elk één zetel in het Europees parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl