NOS NieuwsAangepast

FNV morrend akkoord met wijziging

De FNV blijft meewerken aan de uitvoering van het sociaal akkoord, ondanks de "onfatsoenlijke" handelwijze van het kabinet.

Voorzitter Ton Heerts zegt niet tevreden te zijn met de manier waarop het kabinet eenzijdig aanpassingen heeft gedaan aan het sociaal akkoord. Toch acht hij het "gros van het sociaal akkoord in het belang van Nederland".

Snel om de tafel

De vakcentrale wil wel snel met het kabinet om de tafel om duidelijk te maken dat het niet opnieuw verrast wil worden door eenzijdige aanpassingen. Heerts: "Wat is nog de waarde van een afspraak?."

Het ledenparlement kwam vanavond bijeen om te spreken over het begrotingsakkoord dat het kabinet vrijdag sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De FNV'ers keken vooral naar wat de gevolgen daarvan zijn voor het in het voorjaar gesloten sociaal akkoord.

In het begrotingsakkoord is onder meer afgesproken dat werklozen na zes in plaats van na twaalf maanden moeten solliciteren op banen onder hun niveau. Dat geldt al vanaf 2015 in plaats van per 2016. Verder gaat de aanpassing van het ontslagrecht een half jaar eerder in.

Geen bezwaar CNV

Eerder werd al bekend dat vakcentrale CNV geen bezwaar maakt tegen de aanpassingen in het sociaal akkoord. Ook de vakcentrale MHP voor middelbaar en hoger personeel kon zich vinden in het akkoord dat het kabinet sloot met de drie oppositiepartijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl