NOS NieuwsAangepast

Teeven: snel wet PBC-weigeraars

Er moet zo snel mogelijk een wet worden aangenomen om medische gegevens op te kunnen eisen van verdachten die weigeren mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). In een brief dringt staatssecretaris Teeven erop aan dat de Eerste Kamer daar zo gauw mogelijk een besluit over neemt.

In de senaat is er veel kritiek op het plan, omdat het medisch beroepsgeheim ervoor moet worden doorbroken. Teeven wil dat ondervangen door inzage aan strenge voorwaarden te binden.

Goedkeuring rechter

Teeven noemt het ontoelaatbaar dat steeds meer verdachten tbs ontlopen door niet mee te werken aan een gedragsonderzoek door het PBC. Jaarlijks gebeurt dat zo'n 110 keer, dat is ongeveer de helft van alle gevallen. De staatssecretaris wijst erop dat als er geen tbs kan worden opgelegd, het gevaar bestaat dat psychisch gestoorde verdachten onbehandeld terugkeren in de samenleving.

Het opeisen van medische en psychiatrische gegevens is volgens Teeven een ultimum remedium, dat alleen mag worden ingezet als het belang van de samenleving zwaarder weegt dat het belang van de verdachte. Een rechter moet een aanvraag goedkeuren.

De Eerste Kamer praat deze week verder over het plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl