NOS SportAangepast

14 oktober, de dag van Jim Hines

Al sinds de oude Grieken wordt de mensheid gefascineerd door hardlopen. In de eeuwige jacht op records kreeg de naam van één atleet een welhaast magische klank, Jim Hines. Op 14 oktober 1968 - vandaag exact 45 jaar geleden - doorbrak de Amerikaan als eerste sprinter de barrière van 10 seconden.

Met 9,95 verbijsterde Hines destijds in de 100 meter-finale van de Olympische Spelen in Mexico de wereld. Zijn wereldrecord zou liefst vijftien jaar standhouden, alvorens zijn landgenoot Calvin Smith de tijd in 1983 met 0,02 seconde zou aanscherpen. Inmiddels staat het wereldrecord op de 100 meter op 9,58, gelopen door Usain Bolt tijdens de wereldkampioenschappen van 2009 in Berlijn.

Voorloper Lewis en Bolt

Hines geldt als de voorloper van latere sprintfenomenen als Carl Lewis, Leroy Burrell, Asafa Powell en Usain Bolt. Al voor de Olympische Spelen van Mexico was Hines een keer onder de grens van 10 seconden gedoken, namelijk bij de Amerikaanse kampioenschappen (9,9 seconden) die zomer, maar die tijd was handgeklokt en kreeg daarom geen officiële erkenning.

In Mexico werd voor het eerst gebruik gemaakt van elektronische tijdwaarneming. De internationale atletiekfederatie (IAAF) besloot daarom dat de 9,95 van Hines sneller was dan de handgeklokte variant en erkende de Mexico-tijd vervolgens als wereldrecord.

Hines gaf zijn Olympische Spelen extra glans met een gouden plak op de estafette. Ook die race mondde uit in een wereldrecord. Zijn legendarische prestatie leverde Hines een profcontract op bij het American football-team Miami Dolphins, maar in die sport zou hij aanmerkelijk minder succesvol blijken te zijn.

Recordhouders

De sportman Hines was reeds lang met pensioen toen zijn record nog fier overeind stond. En nadien zou ook geen record meer zo lang standhouden. Calvin Smith (9,93) mocht vijf jaar van het wereldrecord genieten, Carl Lewis (9,92 en later 9,86) mocht zich in totaal zes jaar de snelste man op aarde noemen en inmiddels is het wereldrecord ruim vijf jaar in handen van de Jamaicaan Usain Bolt.

Op 31 mei 2008 zette Bolt in New York het record voor het eerst op zijn naam (9,72) en inmiddels heeft hij dat record zelf tweemaal aangescherpt, via 9,69 naar het huidige wereldrecord van 9,58, een tijd die volgens deskundigen nog nauwelijks te verbeteren is.

Vermoedelijk zal 9.50 het eindpunt zijn, vooral ook omdat de 100 meter sprint weinig mogelijkheden geeft met technische snufjes waar schaatsen en zwemmen van profiteerden. Het wachten is derhalve op de volgende atleet die de geschiedenis en de wetenschap logenstraft. Net zoals Hines dat deed in 1968.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl