NOS NieuwsAangepast

Bonden bespreken akkoord

Vakcentrales FNV en CNV bespreken vandaag het begrotingsakkoord dat het kabinet vrijdag heeft gesloten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De vakcentrales kijken vooral naar de gevolgen voor het sociaal akkoord dat ze in het voorjaar sloten met het kabinet.

In het begrotingsakkoord is onder meer afgesproken dat werklozen na zes in plaats van na twaalf maanden moeten solliciteren op banen onder hun niveau. Dat geldt al vanaf 2015 in plaats van per 2016. Verder gaat de aanpassing van het ontslagrecht een half jaar eerder in.

Weinig speelruimte

CNV-voorzitter Jaap Smit vindt het goed dat de belangrijkste maatregelen van het sociaal akkoord overeind zijn gebleven, zei hij zaterdag in het NOS Radio 1-Journaal. FNV heeft een kritischer houding en wilde zich tot nu toe nog niet uitlaten over het begrotingsakkoord. De werkgevers verenigd in VNO-NCW zijn positief.

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft zondag in tv-programma Buitenhof al laten weten dat de bonden weinig speelruimte hebben om de afspraken van afgelopen vrijdag nog te veranderen.

Het ledenparlement van de FNV komt vanavond om 19.00 uur bijeen in Woerden. Het bestuur van het CNV bespreekt het akkoord vanmiddag om 13.30 uur in Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl