NOS VoetbalAangepast

"Frankrijk is Les Bleus helemaal zat"

Frankrijk heeft het gehad met zijn voetballers. Onderzoek van de krant Le Parisien wijst uit dat de populariteit van Les Bleus in eigen land tot een nulpunt is gereduceerd.

Liefst 82 procent van het Franse volk voelt geen 'sympathie' bij het team van Didier Deschamps. 86 procent vindt de internationals 'overbetaald' en 84 procent bestempelt de spelers als 'egoïstisch'.

Het dagblad deed onderzoek op 10 en 11 oktober, vlak voordat de Fransen juist hun imago opvijzelden door Australië in een oefenwedstrijd met 6-0 te kloppen.

Frankrijk staat in de WK-kwalificatiereeks tweede achter koploper Spanje en heeft nog uitzicht op directe kwalificatie. Echter, 54 procent verwacht überhaupt niet dat de wereldkampioen van 1998 er straks in Brazilië bij is.

Oorsprong nationale chagrijn

Oorsprong van het nationale chagrijn is volgens Le Parisien het desastreus verlopen WK in 2010. Tijdens het toernooi in Zuid-Afrika zette Raymond Domenech spits Nicolas Anelka uit de selectie, ruziede Patrice Evra openlijk met een fitnesscoach, waarna de volledige selectie van het trainingsveld liep.

Daarnaast werd het land met twee nederlagen en één gelijkspel roemloos uitgeschakeld. "Sindsdien hebben de Tricolores veel te weinig gedaan, om zowel naast als op het veld de sympathie van het volk te terug winnen", aldus de krant.

Een recent voorbeeld dat afbreuk deed aan het Franse imago was de rechtszaak tegen Franck Ribéry en Karim Benzema. Het tweetal werd beschuldigd seks te hebben gehad met een minderjarige.

"Overal, iedereen haat Les Bleus"

Ook wordt gekeken naar het grote contrast met de gouden generatie van 1998, toen de ploeg in eigen land de wereldtitel veroverde.

"Dat was het succes van een groep vrienden. Vandaag de dag regeert het egoïsme. Overal, iedereen haat Les Bleus", schrijft het dagblad, waarin 76 procent van de ondervraagden stelt dat het huidige Les Bleus "een middelmatige generatie" is.

Doelman Hugo Lloris is de enige die de dans ontspringt. 39 procent beschouwt de keeper van Tottenham Hotspur als talentvol en sympathiek, op ruime afstand gevolgd door Matthieu Valbuena (16%) en Ribéry (9%).

Voorzitter: cijfers zeggen niets

Le Parisien schoof de cijfers onder de neus van Noël Le Graët, preses van de Franse voetbalbond. "Deze cijfers zeggen niets. De helft van het volk houdt niet eens van voetbal", countert de voorzitter.

Toch sluit Le Graët zijn ogen niet. "Ik zeg niet dat alles in orde is, maar niet met die proporties. Onze spelers gedragen zich, zijn beleefd en respectvol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl