NOS NieuwsAangepast

Lichaam SS'er niet welkom in Rome

SS'er Erich Priebke krijgt wellicht toch geen graf in Rome. De burgemeester zegt alles in het werk te stellen om te voorkomen dat Priebke in de Italiaanse hoofdstad wordt begraven.

Priebke overleed vrijdag op 100-jarige leeftijd in Rome. Omdat hij vijftig jaar lang in Argentinië had gewoond wilde hij daar naast zijn vrouw worden begraven, maar de Argentijnse regering gaf geen toestemming.

Ondubbelzinnig standpunt

Priebkes advocaat zei daarop dat een begrafenis in Rome voor de hand zou liggen. Maar de burgemeester van de stad ziet dat uit veiligheidsoverwegingen niet zitten, zegt hij.

Inwoners hebben hem berichten, telefoontjes en brieven gestuurd met het verzoek de begrafenis van Priebke in Rome tegen te houden. "Daardoor, en door mijn geweten, neem ik nu een duidelijk en ondubbelzinnig standpunt in."

Ook een woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk zegt dat er in Rome geen kerkelijke uitvaart voor Priebke zal worden gehouden. De joodse gemeenschap in Italië stelt voor dat het lichaam naar Duitsland wordt gebracht, om daar in Priebkes geboorteplaats Hennigsdorf te worden begraven.

Huisarrest

Priebke was in 1944 betrokken bij de moord op 335 Italianen. Het bloedbad vond plaats in de buurt van Rome. Na de oorlog werd hij gevangen genomen, maar hij ontsnapte naar Argentinië.

Daar woonde hij jarenlang in het skioord Bariloche. In 1995 werd hij door Argentinië uitgeleverd aan Italië. Tot zijn overlijden zat hij in huisarrest in Rome.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl