NOS NieuwsAangepast

KNMI trekt code oranje in

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer in Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht kort na 16.00 uur ingetrokken. Wel blijft code geel van kracht langs de kust vanwege stevige windstoten.

Het KNMI kondigde vanochtend code oranje af voor Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht. Dat is de op één na zwaarste waarschuwingscode.

De overvloedige regenval heeft op veel plekken overlast veroorzaakt. Op veel snelwegen liggen diepe plassen, die voor automobilisten vooral bij hoge snelheid gevaar opleveren. In Ouddorp en in Dirksland op Goeree-Overflakkee is de meeste regen gevallen.

Rustig blijven

Burgemeester Grootenboer-Dubbelman van Goeree-Overflakkee meldt dat straten blank staan en kelders zijn ondergelopen. Zij adviseert burgers rustig te blijven en alleen in noodgevallen contact op te nemen met 112. Een wijkagent van Ouddorp laat weten dat vanuit een helikopter diverse dijken worden geïnspecteerd. Het gaat niet om waterkerende dijken.

Het waterschap Hollandse Delta heeft alle beschikbare pompen ingezet om het water weg te pompen. In Spijkenisse, Geervliet en Heenvliet zijn wegen afgezet omdat de leidingen van de noodpompen over de weg lopen.

Zelfredzaamheid

Zo'n honderd woningen op Goeree-Overflakkee zijn enkele centimeters ondergelopen. In Schiedam zijn twintig ondergelopen woningen geteld, en tussen de tien en twintig in Rockanje en Hellevoetsluis. Er is geen sprake van een bedreigende situatie. Daarom doet de brandweer een beroep op de zelfredzaamheid van mensen.

De veiligheidsregio Utrecht meldt dat de brandweer meer dan zestig keer gealarmeerd is in verband met water- en stormoverlast. Bij de meeste meldingen gaat het om omgewaaide bomen, gevaarlijk hangende takken, volgelopen kelders en straten die blank staan.

Omgewaaide bomen

Ook in de regio Amsterdam hebben mensen last van de regen en harde wind. De brandweer meldt dat er tientallen meldingen van stormschade zijn binnengekomen. Die zijn vooral veroorzaakt door omgewaaide bomen en afgebroken takken. Daarnaast heeft de brandweer ook meldingen gekregen van ondergelopen kelders en kruipruimtes en van verstopte dakgoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl