Burkina Faso jaagt op WK-debuut

Voor Burkina Faso lonkt het WK-debuut. In de play-offs van de Afrikaanse WK-kwalificatie boekte het West-Afrikaanse land in eigen huis een 3-2 zege op Algerije.

Burkina Faso, dat onder leiding staat van de Belgische trainer Paul Put, kon in de 44ste minuut op voorsprong komen nadat scheidsrechter Janny Sikazwe naar de penaltystip wees na een overtreding op Jonathan Pitroipa. Aristide Bancé zag zijn inzet echter worden gekeerd door doelman Raïs M'Bolhi.

De thuisploeg kwam twee minuten later alsnog op voorsprong. Op slag van rust kopte Pitroipa de bal op aangeven van Jean-Noel Lingani tegen de touwen: 1-0.

Tweede helft meer te beleven

In de tweede helft was er meer te beleven. Na vijftig minuten spelen schoot Sofiane Feghouli Algerije langszij. Een kwartier later nam Burkina Faso alweer de leiding dankzij een doelpunt van Djakaridja Kone. Die voorsprong was opnieuw van korte duur: Carl Madjani scoorde in de 69ste minuut de 2-2.

Vier minuten voor tijd was het was uitgerekend Bancé die Burkina Faso de overwinning bezorgde. Hij miste in de eerste helft nog een strafschop, maar schoot de tweede penalty van de avond overtuigend binnen.

Ivoorkust boekt ruime zege

Voor Ivoorkust is deelname aan het derde WK in de historie van het land dichtbij. Senegal kreeg in Abidjan met 3-1 klop. Onder leiding van aanvoerder Didier Drogba kwam Ivoorkust al na vijf minuten spelen op 1-0. De spits van Galatasaray benutte een strafschop.

Senegalees Lamine Sané werkte de bal in de veertiende minuut ongelukkig in zijn eigen doel. Kort na rust besliste oud-Feyenoorder Salomon Kalou de wedstrijd: 3-0.

Papiss Cissé schonk Senegal echter nog een sprankje hoop door diep in de blessuretijd een belangrijk uitdoelpunt te maken: 3-1.

Bij Ivoorkust bleef voormalig Vitesse-spits Wilfried Bony de hele wedstrijd op de bank.

Vijf WK-tickets voor Afrika

Op 19 november is de return in Algerije. Het continent Afrika heeft in totaal recht op vijf WK-tickets.

De wedstrijden Ethiopië - Nigeria en Tunesië - Kameroen worden zondag afgewerkt. Op dinsdag staat het eerste duel van het tweeluik tussen Ghana en Egypte op het programma.