NOS NieuwsAangepast

Zeidan: ontvoering was staatsgreep

De Libische premier Zeidan denkt dat zijn ontvoering, afgelopen donderdag, onderdeel was van een staatsgreep. In een toespraak op de nationale televisie zei hij dat leden van het parlement achter zijn korte aanhouding zaten.

"Ze wilden de regering omverwerpen. Dit was niet alleen de ontvoering van een premier, maar een poging tot overname van het legitieme gezag in dit land", zei Zeidan. Volgens hem moest zijn ontvoering tot chaos in het land leiden. "Ze wilden van Libië een Somalië of een Liberia maken."

Zeidan zei dat zijn ontvoerders hem vertelden in wiens opdracht ze werkten. Hij noemde in de toespraak geen namen, maar zei wel dat het om leden van het parlement gaat. Daar staan twee machtsblokken tegenover elkaar: de Moslim Broederschap en een seculiere partij.

Geplunderd

In de toespraak vertelde Zeidan ook hoe de ontvoering had plaatsgevonden. Midden in de nacht omsingelden zo'n honderd militieleden het hotel waar hij woont en vielen zijn kamer binnen. Verzet was geen optie. "Ik ben geen man van wapens. Ik heb geen wapen op zak en kon me dus niet verdedigen."

"Mijn kamer werd geplunderd. Ze namen alles mee: documenten, mobiele telefoons, mijn computer. Zelfs mijn ondergoed werd doorzocht."

Zeidan zei dat hij door de daders werd ondervraagd. Zo wilden ze weten of hij banden heeft met buitenlandse overheden.

De premier kwam enkele uren na zijn ontvoering weer op vrije voeten. Een groep die de verantwoordelijkheid opeiste, zegt dat Zeidan werd aangehouden omdat hij samengewerkt zou hebben met de VS bij de arrestatie van terrorist al-Libi in Tripoli, vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl