NOS NieuwsAangepast

Rutte: alles gericht op herstel

Alle onderhandelaars zijn tevreden over de afspraken die ze hebben gemaakt. Premier Rutte zei te hopen dat de partijen er nu in slagen een zekere politieke rust te bereiken. Volgens hem is alles er op gericht te komen tot verder economisch herstel en op banen.

Minister Asscher zei blij te zijn dat het sociaal akkoord "met meer ambitie wordt uitgevoerd". En zijn collega Dijsselbloem voegde eraan toe dat de begroting staat als een huis. Volgens hem is er eindelijk zekerheid voor mensen.

Pechtold

Ook D66-leider Pechtold benadrukte het belang van zekerheid door het akkoord. Hij zei dat je als oppositiepartij alleen geloofwaardig kritisch kunt zijn als je bereid bent om mee te denken over oplossingen. Voor hem zijn de hoofdlijnen: beter onderwijs, meer werk en minder belastingen. Hij erkende dat hij niet alle lastenverhogingen kan terugdraaien.

ChristenUnie-voorman Slob zei dat het hem gelukt is zijn belangrijkste doelen te realiseren: volgens hem wordt de negatieve spiraal rond de werkloosheid doorbroken en worden gezinnen ondersteund in plaats van dat ze keihard in hun portemonnee worden getroffen.

SGP-leider Van der Staaij zei dat bijzondere tijden om bijzondere oplossingen vragen. "Het kon toch niet zo zijn dat het ontluikende economisch herstel zou worden bedreigd door politieke impasse?" vroeg hij zich af. Voor de SGP waren de kernpunten: meer geld naar gezinnen, minder belastingdruk en een goed oog voor de positie van alleenverdieners.

Zijlstra

Ook VVD-fractievoorzitter Zijlstra benadrukte het belang van zekerheid voor de bevolking: mensen weten nu wat er op hen afkomt, zei hij. "Ik complimenteer de collega's dat de politiek de oplossing heeft geboden".

PvdA-leider Samsom zei dat met het akkoord tegemoet wordt gekomen aan een gezamenlijke wens van vijf partijen en van heel Nederland: economie en werkgelegenheid bevorderen, op de korte en op de lange termijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl