NOS NieuwsAangepast

G20 bezorgd over begroting VS

De ministers van Financiën van de G20 hebben hun zorgen geuit over de impasse rond de begroting in de Verenigde Staten. In de slotverklaring van de tweedaagse bijeenkomst in Washington roepen ze Amerika op de patstelling snel te doorbreken en een einde te maken aan de onzekerheid.

De Amerikaanse overheidsdiensten zijn deels stilgelegd vanwege een conflict tussen Republikeinen in het Congres en president Obama. De Republikeinen willen de begroting voor volgend jaar alleen goedkeuren zonder extra geld voor Obama's zorgwet.

Schuldenplafond

Het Congres heeft ook het schuldenplafond nog niet verhoogd. Volgende week wordt dat plafond bereikt en zonder verhoging kan de VS de rente op staatsobligaties niet betalen. Amerika zou dan technisch failliet gaan. Dat zou volgens economen kunnen leiden tot een wereldwijde crisis.

De Russische minister van Financiën Anton Silouanov zei op een afsluitende persconferentie dat de G20 geen noodplannen heeft ontwikkeld voor een eventueel failliet van Amerika. Hij zei dat alle deelnemers aan de top hopen dat de partijen in de Verenigde Staten snel tot een oplossing komen.

Onderhandelingen

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew verliet de bijeenkomst voortijdig om deel te nemen aan de onderhandelingen tussen Republikeinse senatoren en Obama.

De Republikeinen hebben een voorstel gedaan om het schuldenplafond voor zes weken te verhogen. In ruil daarvoor willen ze verdere bezuinigingen. Obama heeft gezegd dat hij niet wil onderhandelen over eventuele bezuinigingen totdat de sluiting van de overheid ongedaan is gemaakt en het schuldenplafond verhoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl