NOS NieuwsAangepast

Berlusconi wil liever taakstraf

Silvio Berlusconi wil liever een taakstraf dan huisarrest als straf voor de belastingfraude waarvoor hij veroordeeld is.

Zijn advocaten hebben dat verzoek ingediend bij de Raad van toezicht op het gevangeniswezen. De raad heeft meestal een half jaar nodig voor zo'n besluit.

Veroordeling

Berlusconi werd begin augustus tot vier jaar cel veroordeeld voor belastingfraude bij zijn mediabedrijf Mediaset. Door een amnestiewet werd de straf van vier jaar cel teruggebracht naar een jaar.

Veroordeelden van 70 jaar of ouder kunnen in Italië hun straf laten omzetten in huisarrest of een taakstraf. Berlusconi kreeg tot half oktober de tijd om daarover te beslissen.

Vrijheid

De oud-premier verwacht dat hij meer vrijheid heeft als hij een taakstraf uitvoert.

De hoogste Italiaanse rechter oordeelde begin deze maand dat het bedrijf van Berlusconi bij de aankoop van filmrechten de belastingen heeft ontdoken en zwart geld heeft witgewassen.

De fraudezaak kost Berlusconi hoogstwaarschijnlijk ook zijn zetel in de senaat. Een commissie van de Italiaanse Senaat heeft besloten dat hij zijn zetel moet opgeven. De voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nog stemmen over dit besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl