NOS NieuwsAangepast

Pensioenplan anders voor oppositie

Premier Rutte zegt dat er wordt gewerkt aan wijzigingen in het pensioenplan nu de Eerste Kamer dat plan heeft afgekeurd. Het plan moet 3 miljard euro opleveren. "Het kabinet heeft uiteraard de ambitie om een meerderheid te halen en realiseert zich dat daarvoor stappen gezet moeten worden richting oppositiepartijen", aldus Rutte.

Afgelopen dinsdag haalde de Eerste Kamer een streep door het pensioenplan. De oppositiepartijen denken dat mensen te weinig pensioen kunnen opbouwen, geen premieverlaging krijgen en dat de jongere generaties slechter af zijn dan de oudere generaties. Ook zetten zij vraagtekens bij de uitvoerbaarheid.

Bezwaren oppositiepartijen

Al deze bezwaren hadden de oppositiepartijen ook al geuit in de Tweede Kamer. Toch stuurde staatssecretaris Weekers de plannen ongewijzigd door naar de Eerste Kamer. Op de vraag of Rutte spijt heeft van deze aanpak zei hij: "We wisten dat het een scherp debat zou worden. Maar tegelijkertijd zou ik ervoor willen waken om een directe link te leggen tussen de opvattingen van fracties in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. De Eerste Kamer maakt zijn eigen afwegingen."

Het pensioenplan was deze week onderwerp van gesprek tijdens de begrotingsonderhandelingen op het ministerie van Financiën. Daar onderhandelt het kabinet met D66, ChristenUnie en SGP over steun in de Eerste Kamer. Als die partijen tegen blijven gaat het plan niet door.

"Sociaal akkoord is symfonie"

Het kabinet heeft ook nog te maken met de vakbonden en de werkgevers. Een deel van de pensioenplannen van het kabinet maakt onderdeel van uit van het sociaal akkoord en is dus al goedgekeurd door de sociale partners.

Premier Rutte ziet wat dat betreft geen probleem: "Het sociaal akkoord is meer een symfonie van Beethoven dan van Mozart, daar kun je geen noot uit halen. Beethoven is een worsteling, daar kun je in de maatvoering nog variëren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl