NOS NieuwsAangepast

Q-koortspatienten eisen vergoeding

Ongeveer 300 Q-koortspatiënten eisen van 100 geitenboeren een schadevergoeding. Ze zeggen dat ze in 2009 ziek zijn geworden door geïnfecteerde geiten op de bedrijven.

De advocaten van de patienten hebben de geitenhouders een brief gestuurd die vandaag in de bus valt. Ze willen met de verzekeraars van de boeren praten over een vergoeding. Als de gesprekken te weinig opleveren of mislukken, dreigen de patiënten met een gang naar de rechter.

Verdelen

De patienten stellen de gezamenlijke geitenhouders aansprakelijk omdat een rechtstreeks verband tussen een ziektegeval en een besmette geitenhouderij moeilijk is vast te stellen. Ze willen dat de boeren de totale schade onderling verdelen.

"De hoogte van de claim is nog niet duidelijk", zegt advocaat Sindram. De schade verschilt enorm van patient tot patient. Sommigen zijn hun baan kwijtgeraakt. We zijn nog bezig met inventariseren."

Zeker 4000 mensen raakten in 2009 besmet met de infectieziekte die bij schapen en geiten voorkomt. Veel Q-koortspatiënten kampen al jaren met chronische klachten. 25 mensen overleden als gevolg van de ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl