NOS NieuwsAangepast

OPCW in schijnwerper door Syrië

De OPCW, Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, houdt toezicht op de naleving van het Verdrag chemische wapens uit 1993. De internationale organisatie werd in 1997 opgericht en is gevestigd in Den Haag.

De OPCW houdt toezicht op locaties waar chemische wapens worden vernietigd. Ook controleren ze fabrieken waar stoffen gemaakt worden die ook voor chemische wapens gebruikt kunnen worden. Lidstaten die verdacht worden van het gebruik van chemische wapens krijgen een verplichte inspectie.

De OPCW is de laatste tijd veel in het nieuws, omdat de organisatie een belangrijke rol speelt in het conflict in Syrië. De OPCW gaat het Syrische gifgasarsenaal ontmantelen. 100 controleurs van de OPCW moeten een inventarisatie maken van de wapens, ze vervolgens vernietigen en daarna toetsen of ze werkelijk vernietigd zijn. In totaal gaat het in Syrië naar schatting ruim duizend ton aan onder meer sarin en mosterdgas.

Vrijwel alle landen zijn lid van de OPCW. Israël en Birma hebben het verdrag wel ondertekend, maar niet geratificeerd. Vier andere staten zijn nooit toegetreden: Angela, Noord-Korea, Egypte en Zuid-Soedan. Syrië treedt volgende week maandag toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl