NOS NieuwsAangepast

HRW: executies door rebellen Syrië

Syrische opstandelingen hebben bij een grote actie in augustus zeker 190 burgers gedood. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport. Bij de actie zouden zeker twintig rebellenorganisaties betrokken zijn geweest.

Het geweld begon op 4 augustus en hield twee weken aan. De meeste slachtoffers vielen in alawitische plaatsen in de noordwestelijke provincie Latakia. De alawieten zijn openlijke voorstanders van het regime van president Assad.

"Geplande aanval"

Volgens HRW was de actie niet 'zomaar' een offensief. "Deze operatie was een gecoördineerde, geplande aanval op de burgers in deze alawitische dorpen."

Veel van de slachtoffers zijn volgens HRW geëxecuteerd. Meer dan 200 mensen, vooral vrouwen en kinderen, zouden zijn gegijzeld. Veel van hen worden volgens HRW nog altijd vastgehouden.

Getuigen

Human Rights Watch interviewde voor het rapport tientallen getuigen, rebellen, hulpverleners en aanhangers van zowel het regime als de opstandelingen. Gezien het grote aantal slachtoffers, het type verwondingen en het feit dat tientallen vrouwen, kinderen en ouderen werden gedood, was de actie volgens HRW niet op specifieke personen gericht, maar wilden de rebellen gewoonweg alle dorpelingen doden.

HRW wil dat zowel de Syrische rebellen als het regime zich verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. De organisatie zegt ook bewijs te hebben van misdaden tegen de menselijkheid door het bewind van Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl