Pil wellicht Alzheimer-doorbraak

Onderzoekers hebben een medicijn ontdekt dat het afsterven van zenuwcellen bij hersenziektes tegengaat. Het zou een doorbraak kunnen zijn in de strijd tegen ziektes als alzheimer, huntington en parkinson. Bij die neurodegeneratieve ziektes worden hersencellen afgebroken.

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine, is gericht op de natuurlijke afweermechanismes van het lichaam zelf.

'Slechte eiwitten'

In het brein van mensen met een neurodegeneratieve ziekte vindt een stapeling van verkeerd gevouwen eiwitten plaats. Die eiwitten woekeren voort en ondergraven de werking van de hersenen. Cellen reageren daarop door de hele eiwitproductie stil te leggen, ook die van eiwitten die nodig zijn om een cel te laten functioneren. Op die manier worden de 'slechte' eiwitten niet verspreid.

Maar bij bepaalde hersenziektes, zoals alzheimer, worden de 'slechte' eiwitten vervolgens niet afgebroken en blijft de productie van 'goede' eiwitten dus ook stilliggen.

Door een gebrek aan 'goede' eiwitten sterven hersencellen af. Dat kan gevolgen hebben voor het geheugen, de motoriek en kan uiteindelijk ook dodelijk zijn.

Om dit afweermechanisme te stoppen hebben onderzoekers van de Universiteit van Leicester pillen ontwikkeld. Wanneer die werden toegediend aan muizen met een aandoening die verwant is aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, stopte de afbraak van zenuwcellen.

Onbehandelde muizen in het onderzoek ontwikkelden bewegingsstoornissen en geheugenverlies. Muizen die de medicijnen kregen toegediend, ontwikkelden die symptomen niet.

Bijeffecten

Een van de onderzoekers zei tegen de BBC: "Ze maakten het prima, het is uitzonderlijk. Het is niet de samenstelling die je zou gebruiken op mensen, maar het is een begin."

Ook volgens alzheimer-onderzoeker Wiep Scheper van het VUmc is het moment dat mensen met een pilletje alzheimer kunnen stoppen nog ver weg. "Het is nog moeilijk om dit direct aan patiënten te geven, omdat er aan het huidige middel nog veel nadelen kleven". Volgens Scheper zijn er nu nog veel bij-effecten, maar houdt het onderzoek wel een belofte in voor de toekomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl