NOS NieuwsAangepast

Balkenende: normen op de agenda

Oud-premier Balkenende vindt dat het waarden- en normendebat een nieuwe impuls moet krijgen. In het CDA-blad Christen Democratische Verkenningen schrijft hij dat de morele kant van maatschappelijke vraagstukken weer volop op de politieke agenda moet komen te staan.

"Het is een absolute noodzaak dat ook politici langetermijnbelangen laten prevaleren en daarbij heel nadrukkelijk de verbinding leggen met waarden en normen, met values", stelt hij.

Veel kritiek

Balkenende was van 2002 tot 2010 minister-president. Hij gaf toen de aanzet tot het debat over waarden en normen. Daar kreeg hij veel kritiek op van journalisten en columnisten, schrijft hij in zijn artikel.

"Wie verder keek dan de vierkante kilometer rond het Binnenhof merkte echter dat er bij mensen heel wat anders speelde. Zorg over de veiligheid in de eigen buurt, ergernis over hufterig gedrag in het verkeer, te weinig orde en discipline in de klas, onfatsoenlijke bejegening van de politie en hulpverleners, en ga zo maar door. Het thema waarden en normen hield veel mensen bezig."

Morele crisis

Balkenende, die zich sinds zijn vertrek uit 'Den Haag' niet meer in het politieke debat heeft gemengd, vindt dat het thema in deze tijd van financieel-economische en morele crisis, populisme en nationalisme, klimaatverandering en armoede zou moeten worden afgestoft. "Het is een uitdaging en een opdracht voor de christen-democratie om hierin richtinggevende perspectieven te schetsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl