NOS NieuwsAangepast

Paspoort pedo geweigerd

Het paspoort van veroordeelde pedoseksuelen kan worden geweigerd of vervallen worden verklaard. Dit staat in het plan van aanpak kindersekstoerisme dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het gaat om pedo's die al eens zijn veroordeeld voor seksueel geweld tegen minderjarigen en waarvan de kans hoog is dat ze dit opnieuw doen.

Minister Opstelten wil voorkomen dat Nederlandse pedoseksuelen naar Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika afreizen om daar kinderen te misbruiken. In de Filipijnen en Brazilië worden ook tijdelijk extra politiemensen ingezet.

Kindertehuis

"De Nederlandse overheid heeft als uitgangspunt dat alle kinderen beschermd moeten worden tegen seksueel geweld," zegt Opstelten. "Ook als het gaat om kinderen die in het buitenland wonen."

In het plan van aanpak staat ook dat buitenlandse werkgevers een internationale verklaring omtrent het gedrag kan worden aangevraagd voor een werknemer die voor een baan met kinderen solliciteert. Op deze manier kan worden voorkomen dat pedofielen in het buitenland bijvoorbeeld in een kindertehuis of op een school gaan werken.

Opstelten reageert met zijn plan om het rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, waarin ook werd gevraagd om het paspoort van pedo's in te laten trekken. In het rapport staat dat Nederlandse pedo's makkelijk kinderen in het buitenland kunnen misbruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl