NOS NieuwsAangepast

Misstanden binnen sekten

Misstanden binnen sekten komen in Nederland slechts beperkt voor. Maar de gevolgen voor de mensen die het overkomt, kunnen schrijnend en zwaar zijn.

Dat blijkt uit het onderzoek naar nieuwe religieuze bewegingen in opdracht van het WODC, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Zedendelicten

De onderzoekers schatten dat er in Nederland waarschijnlijk enkele honderden bewegingen actief zijn. Ze vonden 84 bewegingen waarover mensen misstanden hebben gemeld.

Bij 46 van de 84 bewegingen ging het om ernstige zaken zoals zedendelicten, mishandeling, bedreiging en in een enkel geval moord of ontvoering.

Bij 76 van de 84 bewegingen speelden misstanden van psychologische aard. Het gaat dan om mensen die melden dat ze geen eigen mening of privéleven mogen hebben. Of dat ze verplicht dure cursussen moeten volgen .

Sektesignaal

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie concludeert op basis van het onderzoek dat de eind vorig jaar ingestelde vertrouwenslijn Sektesignaal op dit moment in een duidelijke behoefte voorziet.

Tussen 1 december 2012 en 1 september 2013 hebben ruim 100 mensen gebeld naar Sektesignaal. Bij veel meldingen ging het om financiële misstanden en sociale isolatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl