NOS NieuwsAangepast

Agent dacht dat Rishi al dood was

De politieagent die vorig jaar de 17-jarige jongen Rishi doodschoot op station Hollands Spoor in Den Haag heeft niet geprobeerd hem te reanimeren omdat hij ten onrechte dacht dat hij al dood was. Hij trok die conclusie zonder dat te controleren. Dat blijkt uit het onderzoek van de Rijksrecherche in opdracht van het Openbaar Ministerie.

Rishi werd in november 2012 door een agent in zijn hals geschoten, omdat de agent dacht dat hij een vuurwapen trok. De agent liet de jongen liggen, omdat hij dacht dat hij al niet meer leefde. Hij baseerde zich op de locatie van het schot, de onnatuurlijke lichaamshouding en gelaatsuitdrukking van de jongen.

Reanimatie

Twee andere agenten begonnen anderhalve minuut na het schot wel met reanimeren.

De jongen is later naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Een forensisch geneeskundige noemt het zeer onwaarschijnlijk dat een eerdere reanimatie tot een andere uitkomst had geleid.

Stress

Het Openbaar Ministerie zegt dat de agent onder stressvolle omstandigheden een keuze heeft gemaakt en gaat ervan uit dat hij niet opzettelijk de verkeerde conclusie heeft getrokken.

Het OM zegt verder dat de hulpverlening "voldoende snel" op gang is gekomen en vervolgt de agent niet voor nalatigheid van het helpen van iemand in nood. De agent wordt wel vervolgd voor doodslag. Op 9 december wordt de zaak inhoudelijk voor de rechter gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl