Nederlandse excuses aan Rusland

Frans Timmermans»
Frans Timmermans NOS

Minister Timmermans biedt Rusland zijn excuses aan voor de arrestatie van een Russische diplomaat.

Volgens Timmermans is met de aanhouding en gevangenneming van de man het Verdrag van Wenen geschonden. Die conclusie trekt hij uit informatie van de politie.

Russen woedend

De diplomaat werd zaterdag gearresteerd nadat zijn buren in Den Haag hadden geklaagd over de manier waarop hij zijn kinderen behandelde.

De Russische autoriteiten reageerden woedend en president Poetin eiste excuses.

Timmermans zei gisteren dat hij de zaak eerst wilde onderzoeken en dat excuses pas zouden volgen als daar aanleiding voor zou zijn.

Begrip

De minister benadrukt nu dat de Rus volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet en dat Nederland en Rusland in gesprek blijven over de afhandeling.

Timmermans heeft overigens persoonlijk begrip voor het optreden van de betrokken politieagenten. "Die hebben gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen."

Deel deze pagina

Video

Timmermans biedt Rusland zijn excuses aan

Minister Timmermans biedt Rusland zijn excuses aan voor de arrestatie van een Russische diplomaat. Volgens Timmermans is met de... aanhouding en gevangenneming van de man het Verdrag van Wenen geschonden. Die conclusie trekt hij uit informatie van de politie. Tegelijkertijd heeft de minister wel begrip voor het optreden van de agenten, gezien de situatie die zij in het huis van de diplomaat aantroffen. Volgens de politie werden de kinderen van de diplomaat mishandeld. Nederland zal die informatie nog met Rusland bespreken.

Audio

  • Frans Timmermans: het zijn nu eenmaal strenge regels Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken voelt zich gedwongen namens Nederland excuses aan te bieden voor de arrestatie van de... Russische diplomaat Borodin, afgelopen weekeinde in Den Haag. De man werd aangehouden omdat hij onder invloed van drank zijn kinderen zou hebben mishandeld. Voglens Timmermans heeft de politie correct gehandeld, maar had het toch niet gemogen, omdat de Russische gezant nu eenmaal diplomatieke onschendbaarheid geniet.

Video en Audio

Meer video en audio