NOS NieuwsAangepast

Rusland richt pijlen op NL-producten

De Russische autoriteiten hebben problemen met een aantal Nederlandse producten die Rusland importeert. De zuivel is niet goed gecontroleerd en op de bloemen zitten schadelijke stoffen, zeggen de Russen.

De voedsel- en warenautoriteiten in Rusland gaan de controles op zuivel uit Nederland opvoeren. Volgens hen zijn de Nederlandse controles niet goed genoeg. "De veterinaire diensten in dat land tekenen documenten zonder dat de producten zelf zijn gezien", zegt een woordvoerder.

Bloemen

Ook klagen de Russen over de bloemen uit Nederland. Bij een controle van een lading tulpen zijn schadelijke stoffen gevonden. Daarom wordt nu overwogen om de import van alle bloemen uit Nederland op te schorten.

Arrestatie

Rusland is woedend over de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag, afgelopen weekend, en eiste excuses. Vanmiddag heeft minister Timmermans die aangeboden. Daarnaast is er onenigheid over de actie van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart. De bemanning voerde in het Noordpoolgebied actie tegen olieboringen door Rusland en zit nu vast op verdenking van piraterij.

Overigens ligt niet alleen zuivel uit Nederland onder vuur van de Russen. Afgelopen maandag legde Rusland de import van zuivelproducten uit Litouwen stil vanwege twijfels over de kwaliteit.

Aardappelen

In juli deed Rusland de Nederlandse aardappelen in de ban, omdat er nog geregeld schadelijke organismen Rusland binnen zouden komen.

Staatssecretaris Dijksma is in Rusland om te praten over de boycot van de aardappel. Ze zegt dat Nederland "maximale transparantie" biedt om Moskou meer vertrouwen te geven in de Nederlandse markt. Zo komen de telefoonnummers van kwekers en boeren op internet te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl