NOS NieuwsAangepast

GGZ-NL sluit zich aan bij protest

GGZ Nederland sluit zich aan bij het protest van de beroepsgroepen van psychiaters en psychologen tegen de nieuwe jeugdwet. In de wet wordt de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren ondergebracht bij de gemeenten en weggehaald bij de zorgverzekeringen.

Op internet ging al lang een petitie van kinderpsychiaters rond. Ze vinden het verkeerd dat geestelijke gezondheidszorg in een ander systeem komt dan de lichamelijke gezondheidszorg. Ze zijn bang dat kinderen noodzakelijke zorg niet of te laat zullen krijgen.

Geen vertrouwen

De brancheorganisatie had tot nu toe niet getekend, omdat ze probeerde afspraken te maken met de overheid over het waarborgen van de zorg. Nu heeft de organisatie er geen vertrouwen meer in dat die afspraken er nog op tijd komen.

Deze wijziging maakt onderdeel uit van een grotere hervorming in de jeugdzorg waar de Tweede Kamer vandaag over praat. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil juist dat de ggz-zorg wel meegenomen wordt in de wet. Uit een enquête van de organisatie blijkt dat meer dan 90 procent van de gemeenten voor de wijziging is.

Petitie

Gemeenten willen alle hulp voor kinderen onder één bestuur brengen om lijntjes kort te houden. Ze verwachten dat gezinnen hierdoor juist sneller en efficiënter geholpen kunnen worden.

De petitie is ruim 50.000 keer getekend, onder meer door bezorgde ouders en behandelaars. GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland zullen de petitie vandaag ook ondertekenen. Daarna wordt hij aangeboden aan de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl