NOS NieuwsAangepast

Wachtgeld PvdA'er in fraudezaak?

Het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest overweegt om het geld dat hij van de daklozenkrant had gestolen, gedeeltelijk terug te betalen via de wachtgeldregeling. Omdat hij vanwege de kwestie opgestapt is als raadslid, heeft hij recht op de uitkering van maximaal 7600 euro in afwachting van ander werk.

Gisteren werd bekend dat Van der Roest ongeveer 40.000 euro van het Utrechtse Straatnieuws in zijn eigen zak had gestoken. Hij wordt niet vervolgd als hij het bedrag terugbetaalt aan de stichting. Het oud-raadslid zegt dat hij niet genoeg geld heeft om dat te kunnen doen.

Niet bereikbaar

Van der Roest, die naast zijn baan in de Utrechtse raad ook werkte als acteur, zou door de kwestie veel imagoschade hebben opgelopen en daardoor moeilijk aan inkomsten kunnen komen. Zijn woordvoerder benadrukt dat er nog geen enkele beslissing genomen is, maar dat het bedrag toch ergens vandaan gehaald moet worden.

Van der Roest was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Zijn woordvoerder zegt dat als er al van de wachtgeldregeling gebruikgemaakt wordt, dat lang niet genoeg is om het gestolen geld terug te betalen. Met vrienden en familie wordt naar andere oplossingen gekeken.

Wat is wachtgeld?

Wachtgeld is een uitkering die politici krijgen als ze hun functie vroegtijdig moeten neerleggen of niet herkozen worden na een verkiezing. Politici hebben recht op wachtgeld omdat ze soms moeilijk een nieuwe baan vinden na hun politieke carrière.

Het kabinet heeft de wachtgeldregeling voor gemeenteraadsleden en leden van Provinciale Staten afgelopen zomer geschrapt. De nieuwe regels gaan in na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en de provinciale verkiezingen een jaar later. Zittende raads- en Statenleden hebben daardoor nog recht op wachtgeld.

De Partij van de Arbeids-fractie in Utrecht heeft Van der Roest geadviseerd af te zien van wachtgeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl