NOS NieuwsAangepast

Klanten Deutsche Bank in het nauw

Duizenden kleine zelfstandigen die bankieren bij Deutsche Bank hebben grote moeite met het vinden van een nieuwe huisbankier. Deutsche Bank wil nog voor kerst 18.000 "kleine bedrijfsklanten" afstoten om meer tijd en aandacht te kunnen geven aan grote bedrijven.

De kleinere klanten worden gedwongen om een andere bank te zoeken. Het gaat niet alleen om betaalrekeningen, maar ook om de financiering van het bedrijf en een eventuele bedrijfshypotheek.

De banken beschouwen de overstappers als nieuwe klanten. Ze moeten daardoor om in aanmerking te komen voor financieringen voldoen aan strengere voorwaarden.

Zakelijke klanten

Deutsche Bank nam in 2010 een deel van de zakelijke klanten van ABN Amro over. Dat moest van de Europese Commissie omdat de genationaliseerde ABN Amro anders te dominant zou worden.

Petra en Henk Delbrugge hebben een fietsenzaak in het Drentse Roden. Henk kon in 1996 het bedrijf kopen, nadat hij er eerst 20 jaar in loondienst was geweest. Behalve fietsen, verkopen ze ook scooters en brommobielen.

Het echtpaar bankierde privé en zakelijk bij ABN Amro maar werd in 2010 overgezet naar Deutsche Bank. De brief met de aankondiging dat alle relaties met hen worden opgezegd per 23 december, viel Petra rauw op haar dak.

"We zijn geschokt dat dit zomaar kan. We hebben een doorlopend krediet van 80.000 euro. Dat geld hebben we nodig om fietsen, scooters en brommobielen in te kopen. Als we geen andere bank vinden, kunnen we de zaak wel sluiten."

'Bedrijven failliet'

Advocaat Marianne Adema van Fruytier advocaten in Amsterdam is bang dat veel bedrijven over de kop gaan als ze geen nieuwe bankier vinden. Ze bereidt een aantal rechtszaken tegen Deutsche Bank voor.

Deutsche Bank laat in een reactie weten dat "voor het grootste deel van de gevallen" in overleg met de klanten een betalingsoplossing is gevonden voor de schuld. Een woordvoerder zegt dat een paar honderd klanten echt een probleem hebben, omdat die nog geen andere bank gevonden hebben. Deutsche Bank zoekt voor die klanten een oplossing.

ABN Amro heeft gesprekken gevoerd met meer dan 1000 oud-klanten over een eventuele terugkeer naar ABN Amro. Een woordvoerder noemt het zuur dat ABN Amro in 2010 werd gedwongen klanten af te stoten en dat diezelfde klanten nu alweer op zoek moeten naar een nieuwe bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl