NOS NieuwsAangepast

Begrotingsoverleg: "stappen gezet"

De onderhandelingen op het ministerie van Financiën tussen premier Rutte, minister Dijsselbloem en de oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn voor vandaag afgelopen. De gesprekken gaan morgen verder.

Premier Rutte zei na afloop: "We hebben vanavond hard gewerkt en stappen gezet. Het is een ingewikkelde kwestie, we zijn bezig om Nederland uit de crisis te helpen. Dat gaat stap voor stap, maar ik heb goede hoop. Verder kan ik er niets over zeggen want dat leidt niet tot een spoedige oplossing."

'Goed in gesprek'

"We leggen ons geen deadline op, we zijn nog steeds goed in gesprek," zei D66-leider Alexander Pechtold. Hij is naar eigen zeggen positiever over de gesprekken dan gisteren. "Afgelopen dagen was ik er wat somberder over, nu zie ik in ieder geval weer wat openingen, maar ik weet nog steeds niet of wij onze handtekening kunnen zetten."

Fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie: "We zijn weer een paar stappen verder." Ook voor SGP-fractievoorzitter Van der Staaij zijn de gesprekken nog zinvol: "Maar het vergt geduld en zorgvuldigheid."

Positief

Ook de fractievoorzitters Zijlstra en Samsom van coalitiepartijen VVD en PvdA zijn positief. Op de vraag aan PvdA-leider Samsom of het sociaal akkoord nog "staat als een huis" zoals hij eerder heeft gezegd, antwoordde hij: "Het sociaal akkoord is belangrijk voor alle partijen".

Details over wat er wordt besproken, zijn niet bekend. Wel is duidelijk dat GroenLinks vergroeningsmaatregelen wil en tegen 6 miljard aan bezuinigingen is, dat D66 het over de arbeidsmarkt wil hebben en dat ChristenUnie en SGP aanpassingen willen voor gezinnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl