Oppositie kritisch over mediawet
Aan de vooravond van de demonstratie tegen de extra bezuinigingen van 100 miljoen op de publieke omroep in Den Haag, heeft de oppositie zich kritisch getoond over dit wetsvoorstel. Van de oppositie lijkt alleen de PVV voorstander te zijn van de extra bezuinigingen.
PvdA-woordvoerder Van Dam heeft in het verleden meermaals gezegd niet aangewezen te willen zijn op alleen de PVV om in de Eerste Kamer een meerderheid voor deze bezuinigingen te krijgen.
PVV'er Bosma wilde dan ook weten of Van Dam blij zou zijn als zijn partij voor het wetsvoorstel zou stemmen in de Eerste Kamer of dat hij de PVV zo vreselijk vindt dat hij dat niet zou zijn. "Het maakt mij niet uit hoe de PVV stemt als ze maar niet tot afspraken wil komen met mijn fractie", zei Van Dam. De woordvoerders van SP, CDA en D66 herinnerden Van Dam ook aan zijn eerdere uitspraken.
Meer reclame
Coalitiepartij VVD toonde zich in het debat voorstander van meer reclame op de publieke omroep. Volgens woordvoerder Huizing kan daarmee een groot deel van de bezuinigingen worden opgevangen. "De omroep mag volgens de wet 10 procent van de tijd inzetten voor reclame. Nu ligt dat op 6 procent", aldus Huizing.
Maandag stuurde staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een brief naar de Tweede Kamer waarin ook hij wees op mogelijk extra inkomsten voor de publieke omroep via meer reclame. PvdA-woordvoerder Van Dam toonde zich niet zo enthousiast over meer reclame.
Huizing kwam in het debat onder vuur te liggen van de oppositie vanwege zijn oproep om de spotjes van de publieke omroep, waarin werd geprotesteerd tegen de bezuinigingen, te verbieden. Hij herhaalde dat hij de spotjes "misleiding op kosten van de belastingbetaler" vindt.
Noord-Koreaanse praktijken
Van Dijk van de SP zei dat hij het tegen vond vallen dat de VVD zo tegen de vrijheid van meningsuiting is en had het over "Noordkoreaanse praktijken."
Verhoeven van D66 zei bezorgd te zijn over het protest van de VVD tegen de spotjes. "U had het over schaamteloos en propaganda. Als de politiek de inhoud zou bepalen en dicteren van de programma's in Hilversum, dat zou pas schaamteloos zijn", voegde hij Huizing toe.
Het debat over de mediawet wordt donderdag voortgezet. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal dan ook reageren.