NOS NieuwsAangepast

Slovenië overweegt EU-hulp

Slovenië zal hulp uit het buitenland moeten vragen als de rente op Sloveense staatsobligaties zo hoog blijft als nu. Dat heeft Bostjan Jazbec, de president van de Sloveense centrale bank, gezegd.

De rente voor Sloveense obligaties met een looptijd van 10 jaar is opgelopen naar zo'n 6,4 procent. Een rente boven de 6 procent wordt beschouwd als onhoudbaar hoog op langere termijn.

Noodfonds

Mogelijk gaat Slovenië een beroep doen op het Europees noodfonds ESM. Daarover wordt al een tijd gespeculeerd. Het land heeft last van een zwakke banksector.

De banken hebben veel probleemleningen in de boeken staan. De grootste bank van het land, NLB, is voor het grootste deel in overheidshanden.

"Volstrekt onbekend"

Bankpresident Jazbec zei op een persconferentie dat het land er alles aan doet om de rente op obligaties omlaag te krijgen. "Maar als dat niet lukt, is er de mogelijkheid om hulp te vragen", zei hij.

De premier van het land, Alenka Bratusek, heeft in het parlement gezegd dat het volstrekt onbekend is hoeveel hulp de Sloveense banken nodig hebben.

Zesde land

Slovenië is sinds 2004 EU-lid en voerde in 2007 de euro in. Als het land inderdaad bij Europa aanklopt, zal het het zesde euroland zijn dat noodhulp krijgt, na Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Cyprus.

In het geval van Spanje ontving niet de overheid noodleningen, maar de Spaanse bankensector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl