NOS NieuwsAangepast

"Geknakte hijskraan pas gekeurd"

De 60 meter hoge hijskraan waarvan de bovenarm gisteren knakte bij het Centraal Station van Eindhoven is twee weken geleden gekeurd. En een half jaar geleden is de kraan uit 2006 gecontroleerd op haarscheurtjes. Dat zegt eigenaar Martin van Riel van kraanverhuurbedrijf Van Riel BV.

Hij heeft een vermoeden dat de bovenarm van de kraan is afgebroken door een constructiefout of door metaalmoeheid. Onderzoek van fabrikant Spierings moet dat nog uitwijzen.

De kraan werd gebruikt voor de verbouwing van het station. De gebroken kraan raakte de bovenleiding van een aantal sporen. Het station kwam daardoor tijdelijk zonder spanning te zitten. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

Reparatie

ProRail is vandaag de hele dag nog bezig met herstelwerkzaamheden aan het spoor. Die zijn naar verwachting woensdagochtend voor het begin van de ochtendspits klaar. Dan kunnen er weer treinen tussen Weert en Eindhoven rijden. Op dat traject worden vandaag bussen ingezet.

ProRail heeft een onafhankelijk bureau ingeschakeld om de oorzaak van het ongeval te achterhalen. Volgende week verwacht ProRail daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Van Riel BV heeft in totaal 108 hijskranen. Een daarvan is van hetzelfde type. Die is voor de zekerheid vanmiddag gecontroleerd op haarscheurtjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl