NOS NieuwsAangepast

"NL schendt mensenrechten"

Rusland is zeer teleurgesteld in de Nederlandse reactie op de aanhouding van diplomaat Dmitri Borodin. Rusland eiste excuses, maar zover gaat de Nederlandse overheid nog niet.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op de site van het ministerie: "De reactie van onze Nederlandse gesprekspartners was onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en strookt niet met het niveau van de Russisch-Nederlandse betrekkingen."

Onderzoek

Nederland zegt dat het nog niet vaststaat of de diplomatieke onschendbaarheid van de Russische diplomaat is geschonden. Dat wordt eerst onderzocht. Tot die tijd worden er geen excuses aan Rusland aangeboden.

Volgens Rusland probeert Nederland de zaak onder tafel te vegen en de actie van de politie goed te praten. Afgelopen weekend werd Borodin opgepakt in zijn woning in Den Haag, omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. De Russische woordvoerder schrijft ook: "In de kwestie met Borodin zijn alle denkbare en ondenkbare mensenrechten geschonden. En het antwoord is: stilte." Volgens hem heeft de Nederlandse staat de verplichting om de veiligheid van een diplomaat te waarborgen. "Hoe zouden die agenten een gewone burger hebben behandeld die geen diplomatieke onschendbaarheid geniet?"

Poetin

Een Russische commissaris voor mensenrechten twittert bovendien dat iedereen die van plan is om naar Nederland te gaan daar nog maar eens goed over moet nadenken. Hij noemt de arrestatie die volgens de Russen met geweld gepaard ging een grove schending.

Vanmiddag reageerde zelfs de Russische president Poetin op de zaak. Hij noemde het een grove schending van het diplomatieke verkeer. "We wachten op een verklaring en excuses van Nederland. De schuldigen moeten worden gestraft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl