NOS NieuwsAangepast

Verkiezing Malediven moet over

De Malediviërs gaan opnieuw naar de stembus om een president te kiezen. Het Hooggerechtshof van het eilandenrijk in de Indische Oceaan vindt dat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen over moet vanwege fraude.

De verkiezingen werden begin september gewonnen door oud-president Mohamed Nasheed. Hij legde begin vorig jaar zijn ambt neer, na wekenlange protesten tegen zijn bewind. Sindsdien is het onrustig in het toeristenoord.

Enkele uren voor de uitspraak van het hof werd een studio van een pro-Nasheed tv-zender door gemaskerde mannen aangevallen. Op bewakingsbeelden is te zien hoe ze een deur openbreken en de boel in brand steken.

Tweede ronde

Nasheed was in 2008 de eerste democratisch gekozen leider van de Malediven. Hij werd internationaal bekend door zijn campagne tegen klimaatverandering en de stijgende zeespiegel, waardoor zijn laaggelegen thuisland wordt bedreigd. Zijn strijd werd vastgelegd in de documentaire 'The Island President'.

Dit keer haalde Nasheed ruim 45 procent van de stemmen, wat net te weinig was voor een directe overwinning. Hij zou het in de tweede ronde opnemen tegen Abdulla Yameen, een halfbroer van dictator Gayoom, aan wiens bewind eind jaren 70 een einde kwam.

Fraude

Daar heeft het Hooggerechtshof nu dus een stokje voor gestoken. Een rijke zakenman die derde was geworden bij de verkiezingen had bij het hof geklaagd over de uitslag.

Volgens een politierapport, dat door het hof in zijn uitspraak werd aangehaald, waren er duizenden frauduleuze stemmen uitgebracht. Zo waren sommige geregistreerde kiezers overleden. De verkiezingen waren volgens internationale waarnemers, van onder meer de Verenigde Naties en de Europese Unie, wel eerlijk verlopen.

Nieuwe verkiezingen

Duizenden aanhangers van Nasheed reageerden vol zelfvertrouwen op de uitspraak. "We wilden graag een verkiezingsdatum. Straks is er niet eens meer een tweede ronde nodig", zei een parlementslid.

De nieuwe verkiezingen zijn op 20 oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl