NOS NieuwsAangepast

Pensioenplannen kabinet in senaat

De Eerste Kamer is begonnen aan het debat over de omstreden pensioenplannen van het kabinet. Het is zeer de vraag of de senaat de voorstellen zal steunen. In de Tweede Kamer hebben alleen de regeringspartijen VVD en PvdA dat gedaan en die hebben samen geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Kern van de plannen is dat de jaarlijkse pensioenopbouw wordt verlaagd van 2,25 naar 1,85 procent. Het kabinet benadrukt dat de meeste mensen in de toekomst langer doorwerken en dus ook langer kunnen sparen voor hun oude dag. Het hoopt dat de pensioenfondsen dan ook hun premies naar beneden bijstellen.

'Onverstandig'

Woordvoerder Hoekstra van de grootste oppositiepartij, het CDA, herhaalde vanochtend dat hij fundamentele bezwaren heeft tegen de plannen. Hij vindt ze onverstandig. Net als de pensioenfondsen zelf verwacht hij niet dat de premies echt naar beneden gaan. Volgens het CDA probeert het kabinet met geld uit de pensioenpotten gaten uit de begroting te dichten.

Als de senaat de plannen tegenhoudt, is dat een forse financiële tegenvaller voor het kabinet. Niet uitgesloten is dat het debat vandaag vrij snel wordt geschorst. zodat het kabinet zich kan beraden op de situatie.

Meer weten over de pensioendiscussie? Lees deze vragen en antwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl