NOS NieuwsAangepast

Stekker gaat uit grote hulpsite

De hulpwebsite Hulpmix.nl stopt op 1 december. Door bezuinigingen bij de geldschieters is er geen geld meer om de website in de lucht te houden.

Hulpmix.nl is de grootste hulpwebsite voor online hulp in Nederland. Jongeren met psychische of sociale problemen kunnen er terecht voor informatie. Ook kunnen ze chatten met lotgenoten en hulpverleners.

Allochtonen en tieners

Volgens Frank Schalken van de stichting E-hulp, de initiatiefnemer van de site, wordt Hulpmix.nl vooral gebruikt door jongeren van allochtone afkomst en tieners uit de grote steden. Ze kunnen er anoniem terecht met hun problemen waar ze verder met niemand over durven te praten, zegt hij. Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren met een moslimachtergrond die worstelen met hun homoseksualiteit.

Hulpmix.nl werd in 2007 opgericht. De site was aanvankelijk bedoeld voor allochtone jongeren, maar het succes was zo groot dat later ook andere groepen op de site terecht konden. Volgens Schalken is de site in de afgelopen jaren door ruim 800.000 mensen bezocht en werden er 6000 chatgesprekken gevoerd.

Structurele financiering

De hulpsite werd gefinancierd door onder meer het VSBfonds en de stichting Kinderpostzegels. De initiatiefnemers zijn er niet in geslaagd om een structurele financiering te krijgen. Volgens Schalken komt dat omdat Hulpmix een zeer eigentijdse vorm van hulpverlening is die mensen aanzet tot zelfhulp. ''Maar deze vorm past niet in de ouderwetse financieringsstructuur in Nederland'', aldus Schalken.

De initiatiefnemers zijn bang dat duizenden jongeren met psychosociale problemen straks verstoken blijven van hulp en dat ze uiteindelijk vast zullen lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl