NOS NieuwsAangepast

EU-beraad over Lampedusa

Door verslaggever Gert-Jan Dennekamp

155 bootvluchtelingen hebben de ramp bij Lampedusa overleefd. Eensgezind wordt de dood van mogelijk honderden anderen door Europese politici "een ramp" genoemd. Maar als er gezocht wordt naar een oplossing voor het vluchtelingprobleem, lopen de meningen ver uiteen. De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie komen vandaag bijeen voor overleg.

"Dit is een horrorverhaal", zegt eurocommissaris Viviane Reding voor het overleg. "Maar de Europese ministers moeten bepalen of dit een wake-up call is om de wetgeving te veranderen." Haar collega Cecilia Malmström vindt dat Europa vluchtelingen meer wettelijke mogelijkheden moet geven.

Italië overstroomd

Italië, dat via het eiland Lampedusa overstroomd wordt met vluchtelingen, dringt aan op een gezamenlijke aanpak en gedeelde opvang.

Om een idee te geven van de omvang van het probleem: in de eerste helft van dit jaar hebben volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, al bijna 8000 vluchtelingen de oversteek gemaakt naar Italië. Vorig jaar waren dat er 15.000; bijna 500 mensen overleefden de overtocht niet.

Europees drama

De Europese landen zijn nu zelf verantwoordelijk voor de bewaking van hun grenzen, en ook asielbeleid is een nationale aangelegenheid. Italië is dus verantwoordelijk voor de vluchtelingen die in gammele bootjes aanspoelen op de stranden van Lampedusa.

Volgens Europese regels is Italië ook verantwoordelijk voor de behandeling van asielverzoeken. De druk op Italië en de andere landen aan de zuidgrens van Europa is groot door de instroom van vluchtelingen via de Middellandse Zee. Daarom roepen de Italianen op tot meer solidariteit.

"Wij hopen dat de EU zich realiseert dat dit geen Italiaans, maar een Europees drama is", stelde de minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano. Hij kreeg bijval van de voorzitter van het Europees Parlement, die erkende dat dit een probleem is voor alle EU-landen.

Huidige beleid

Het is nog maar de vraag of de EU-lidstaten hier vandaag mee instemmen. Veel lidstaten dringen juist aan op opvang in de regio en de aanpak van mensenhandelaren.

Ook de landen die op de route naar Europa liggen, zouden moeten voorkomen dat vluchtelingen uiteindelijk in een bootje naar Europa gaan. Met Marokko is er recent al een akkoord gesloten.

Frontex en Eurosur

Nu wordt er voor de bewaking van de Europese buitengrenzen wel al samengewerkt in de vorm van Frontex. Dat agentschap helpt landen bij de bewaking van de grenzen, maar het ontslaat hen niet van hun verantwoordelijkheid.

Die gemeenschappelijke grensbewakingsinitiatieven waren tot nu toe het maximaal bespreekbare op de Europese onderhandelingstafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl